PARRA SPECIAL
ART BY PARRA, MADE BY BLOWUPS
Pieter Janssen (1976) is beter bekend onder zijn artiestennaam Piet Parra. Hij is geboren in Maastricht, woont en werkt in Amsterdam. Parra is een zeer veelzijdig talent. Als beeldend kunstenaar maakt hij sculpturen, als grafisch ontwerper en illustrator ontwerpt hij affiches, schilderijen, flyers en boekenkaften, hij is lid van de popwave groep Le Le waarvoor hij muzikale producties maakt, de videoclips en alle albumhoezen ontwerpt. Hij ontwerpt kleding onder de naam By Parra, ontwerpt designs voor schoenen van Nike en exposeert met zijn werk over de hele wereld. Zijn werk spreekt een brede internationale doelgroep aan, ook jongeren. En als dan zo’n wereldberoemde kunstenaar zijn opdrachtgevers adviseert om uitvergrotingen van zijn sculpturen door Blowups te laten maken, dan vinden wij dat een enorm compliment en een Parra Special waard.
Een appel op hoge hakken
Voor Blok 1a op het Wiborgeiland in de Houthavens zocht Woningcorporatie Ymere naar een kunstwerk dat verwijst naar pakhuizen en de geschiedenis ervan, en naar de mensen die er werkten. Het voorstel van Parra heeft als titel ‘De Spreeuwen’ en verhaalt van een groep brutale spreeuwen die een grote rennende appel op hoge hakken achtervolgt. Spreeuw was rond 1900 een spotnaam voor jonge havenarbeiders, voor monsterjongens die de goederen uit de schepen moesten wegen, sorteren en in de pakhuizen opslaan. Hongerige spreeuwen jagen op hun lievelingskostje. Op het paneel naast de brede trap die toegang geeft tot het hof en de woningen, wordt de achtervolging ingezet. Hoog, zittend op de ‘kuif’ van de lijstgevel waant de appel zich veilig. Het dakobject mocht Blowups maken. Een driedimensionaal beeld uit polyester van drie meter.
Case Studyo leverde de 3D tekening aan. De Blowups engineer berekende en tekende de constructie die de appel stevig op het gebouw moet bevestigen. De computergestuurde PUR freesmachine bij Blowups freesde in vele delen de appel uit. Na samenvoeging van de PUR delen en het aanbrengen van de staalconstructie gingen de creatieve vakmensen van Blowups aan de slag om de exacte vorm met de hand bij te werken. Daarna werd het massieve object geheel voorzien van verschillende lagen glasvezelversterkt polyester en diverse malen geplamuurd en geschuurd. De laatste bewerking betrof coating van het object in verschillende kleuren en verschillende lagen. Het Blowupsteam monteerde de appel op 18 september 2018 op het gebouw.
MEER FOTO'S VAN HET MAAKPROCES VAN DE APPEL OP HOGE HAKKEN: KLIK HIER.
Een angstig konijn
De Stichting Appelsap organiseert jaarlijks het Appelsap festival en had het idee om in het Flevopark een toegevoegde waarde te bieden in de vorm van beeldende kunst. Het werd een uitvergroting van het door Parra ontworpen abstracte angstige konijn. Een sculptuur dat representatief is voor de jongeren- en straatcultuur, aldus het Mondriaanfonds, een van de sponsoren. Van de Stichting Appelsap kreeg Blowups de opdracht de sculptuur te maken. Vier vakmensen hebben zes weken lang aan het vierhonderd kilogram zware en drie meter hoge sculptuur gewerkt.
Aan de hand van de aangeleverde 3D-tekening werd het purschuim in delen gefreesd, samengevoegd en van binnen deels uitgehold om plaats te maken voor de staalconstructie die het beeld versterkt en op zijn plaats houdt. Het konijn werd met de hand geshaped en voorzien van diverse lagen glasvezelversterkt polyester. Na het plamuren en schuren werd het konijn voorzien van een zwarte coating. Het konijn is door Blowups langs de rand van het grasveld aan de zuidkant van het Flevopark geplaatst en blijft daar ook na het festival staan. Op 11 augustus 2018 werd het beeld onthuld en kreeg veel aandacht in de media.
MEER FOTO'S VAN HET MAAKPROCES VAN HET ANGSTIGE KONIJN: KLIK HIER.