Ga jij ook naar buiten?
Al is het nog wat fris, we willen met z’n allen weer naar buiten. Tijd voor kinderen om buiten te spelen, tijd voor ouderen om lekker op een bankje te genieten van de zon. De afgelopen maanden waren we al druk in de weer om dit mogelijk te maken. Het Blowups team maakte duurzaam buitenmeubilair en spannende speeltoestellen. Niets standaards, de opdrachtgevers van Blowups houden van uniek en bijzonder en van onderscheidende beleving. In dit Nieuwsbericht tonen we graag wat mooie voorbeelden, op de pagina's Speeltoestellen en Speelobjecten en Buitenmeubilair vindt u nog veel meer inspiratie.
Eisen en keuring speeltoestellen
De eigenaar/huurder van de grond onder een speeltoestel is verantwoordelijk voor de veiligheid, soms wordt die overgedragen aan een school, sportvereniging of speeltuin. Alle speeltoestellen op (semi-)openbaar terrein vallen onder de Nederlandse Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (Was). Volgens deze wet moet elk speeltoestel van na 1997 een certificaat van goedkeuring hebben (typekeuring). Alleen goedgekeurde toestellen mogen geplaatst en gebruikt worden worden.
Speeltoestellen moeten zodanig zijn ontworpen dat het risico van het spelen op het toestel duidelijk voor het kind is. Een kind kan bijvoorbeeld wel inschatten dat het niet zomaar van een hoog platform af moet stappen, maar kan niet inschatten dat het hoofd kan blijven haken als het achterwaarts door een hek heen klimt. We moeten kinderen dan ook voornamelijk beschermen tegen gevaren die zij zelf niet kunnen inschatten en gevaren met ernstige gevolgen.
Blowups kan de keuring voor haar opdrachtgevers regelen of de opdrachtgever regelt dit zelf. Het certificaat van goedkeuring moet uitgegeven zijn door één van de aangewezen keuringsinstellingen (AKI’s). Het mag ook een certificaat hebben van een buitenlandse keuringsinstelling waarvan het certificaat gelijkgesteld is. Deze instellingen zijn aangewezen door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De AKI's keuren het toestel en een technisch constructiedossier. Dit dossier hoort bij een speeltoestel. Er staat onder andere in welke gevaren er bij een speeltoestel kunnen voorkomen en hoe de opdrachtgever en/of Blowups ervoor gezorgd hebben dat de risico's zo klein mogelijk zijn. In het dossier staat ook technische informatie over het plaatsen en installeren van het toestel en de technische tekeningen van het toestel.
Als er meerdere identieke toestellen worden gebouwd hoeft er maar 1 toestel een typekeuring te ondergaan. De anderen moeten dan wel op dezelfde manier worden gemaakt. Bij samengestelde toestellen geldt dat de meest gevaarlijke combinatie wordt gekeurd en dat er wordt vastgelegd welke combinaties er mogelijk zijn.
Meer weten of een offerte aanvragen? Neem contact met ons op.